Koninklijke Verbindingen met Dokkum

Een reis in de tijd

Als je ver genoeg zoekt, gaan de koninklijke relaties met Dokkum terug tot 754, het jaar van Bonifatius. Tussen toen en nu liggen heel wat jaren waarin Koninklijke verbindingen te vinden zijn. In deze blog nemen we je mee op een reis door de tijd om de koninklijke connecties met Dokkum te verkennen.

Hofleveranciers

Dokkum kent vier verschillende hofleveranciers. Fortuin Dockum B.V., bekend van – ook heel koninklijk – Wilhelmina Pepermunt, Drukkerij Douma, Gebroeders Elzinga Wegenbouw en Van der Gang herenkleding. ‘Bij koninklijke beschikking hofleverancier’ staat onder meer voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. Het symboliseert als het ware het respect, de waardering en het vertrouwen van de vorstin of vorst tegenover de begunstigde. Een hele eer voor Dokkum!

Waddeneilanden

In het voorjaar van 2023 bracht het koninklijk paar een bezoek aan alle Waddeneilanden. Hadden ze dat gedaan zoals de meesten van ons, dan waren ze met de auto langs Dokkum gekomen. Dokkum ligt op een steenworp afstand van zowel Holwerd als Lauwersoog, vanwaar de veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog vertrekken. Dokkum is de perfecte uitvalsbasis voor wie een dagje over wil varen!

Werkbezoek

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht in juli 2019 een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Bouwgroep Dijkstra Draisma was dat jaar winnaar van de Koning Willem I Prijs 2018 in de categorie MKB. Deze prijs beloont durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen en stimuleert creatief en innovatief ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. 

Staatsieportret

Ten tijde van het aantreden van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in 2013 hebben vormgever Frank van Dijk uit Dokkum en (hofleverancier!) Drukkerij Douma Dokkum samen een stijlvol staatsieportret met bladgoud ontworpen en geproduceerd. Het koninklijk paar heeft haar waardering met betrekking tot het portret uitgesproken en het eerste genummerde en gesigneerde exemplaar is door het koninklijk huis opgenomen. Frank van Dijk van Byfrank heeft in 2004 een officieel staatsieportret van koningin Beatrix ontworpen. Beatrix liet destijds via haar secretaris weten dit portret fraai en treffend te vinden en als een mooie aanvulling te beschouwen voor de portretgalerij.

Elfstedentocht

Dokkum heeft zelfs een Koninklijke verbinding over het ijs! In 1986 deed – toen nog – Prins Willem-Alexander mee aan de Elfstedentocht. Dat begon incognito, onder de naam W.A. van Buren. Het was de bedoeling dat Willem-Alexander anoniem zou blijven, alleen werd hij bij de vijfde van de elf steden, Stavoren, herkend. In Dokkum wordt hij warm onthaald en in Leeuwarden staan zijn ouders klaar bij de finish.

In maart 1966 brengt Prins Bernhard een bezoek aan de toenmalige PRINS-fabriek in Dokkum. In de machinefabriek kijkt het bezoek geboeid naar de werkzaamheden. De onthulling van het Bonifatius standbeeld te Dokkum werd op 5 juni 1962 gedaan door H.K.H. Prinses Beatrix. Je kunt er hier mooie foto’s van terugzien. In september 1950 deden Koningin Juliana en Prins Bernard Dokkum samen aan in een koninklijk bezoek door Fryslân. Bekijk ook onderstaande video daarover: 

https://youtube.com/watch?v=bAK7gZFFjcY%3Fsi%3Du9oBApCcwdDqn9_u

Bolwerken

In april 1581 geeft Prins Willem van Oranje een opdracht waarvan Dokkum nog steeds veel profijt heeft. De prins wil namelijk dat er rondom Dokkum een zeshoekig verdedigingswerk wordt aangelegd. De vestingwallen moeten Dokkum beschermen tegen de vijand. Maar al wat er gebeurt, een aanval blijft uit. Gelukkig maar! Want nu genieten we dagelijks van het puntgave verdedigingswerk. Een wandeling van het Koninklijk paar over deze bolwerken van 2,4 kilometer ter ere aan de voorvader van Koning Willem-Alexander zou niet misstaan.

Bonifatius

Geen koninklijke status, maar wél een belangrijk figuur in de hiërarchische geschiedenis van Dokkum: Bonifatius. In het jaar 754 na Christus kwam Bonifatius, de Engelse missionaris en heilige, kwam naar Dokkum om het christendom te verspreiden. Zijn bezoek aan Dokkum eindigde tragisch, toen hij samen met zijn metgezellen werd vermoord. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de christelijke kerstening van Europa en Dokkum werd een bedevaartsoord.

Bekijk meer actueel: