fbpx

Fury van Dokkum 2024

 

Een muzikaal spektakelstuk over de grootse ramp die Dokkum ooit trof met actuele thema’s. Van 12 tot 22 september 2024! Een betoverende en onvergetelijke ervaring in de Bonifatiuskapel waarin je wordt meegesleept in het verhaal van Hendrik en Katrina. De Fury fan Dokkum zit vol bekende songs die allemaal een eigen kleur en tekst hebben. Je voelt en ruikt bijna wat er toen gebeurde in Dokkum. Dat de kracht van het verzet, verweven met passie en liefde, altijd sterker is dan … eigenlijk alles. Want al verlies je de strijd, de liefde blijft

De grootste ramp die de Friese havenstad ooit trof

 

De grootste ramp die Dokkum ooit trof, komt tot leven in het spektakelstuk ‘De Fury fan Dokkum’, historisch bekend als ‘de Waalse Furie’ in 1572. Een muzikaal theater over vrijheidsstrijd en religiehaat met actuele thema’s als geweld, verdraagzaamheid en veranderende genderrollen tussen mannen en vrouwen.

Een betoverende en onvergetelijke ervaring in de Bonifatiuskapel waarin je wordt meegesleept in het verhaal van Hendrik en Katrina. De Fury fan Dokkum zit vol bekende songs die allemaal een eigen kleur en tekst hebben. Je voelt en ruikt bijna wat er toen gebeurde in Dokkum. Dat de kracht van het verzet, verweven met passie en liefde, altijd sterker is dan … eigenlijk alles. Want al verlies je de strijd, de liefde blijft!

Bekijk de trailer

Voor wanneer je blijft slapen

Terug te zien in Dokkum

Een van de oudste panden in Dokkum vind je in de Boterstraat. Bij plunderingen in 1572 door Waalse huurlingen onder leiding van de Spaanse Caspar de Robles, werd een groot deel van de Dokkumer binnenstad verwoest. Sommige stenen huizen zijn gelukkig wel bewaard gebleven en dus al gebouwd in de zestiende eeuw of zelfs daarvoor. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Gotische Huis op de foto, dat aan die catastrofe ontsnapte.

Veel panden zijn later van een nieuwe gevel voorzien, maar een oudere achterbouw of een kapconstructie kan zijn geheimen nog prijsgeven! Via een nieuwe methode kon door jaarringenonderzoek de precieze bouwdatum van een gebouw worden achterhaald. Door deze zogenaamde dendrochronologie kan van ouder eiken- en grenenhout de vel-datum van de bomen worden achterhaald.

In 2013 werden in Dokkum op diverse plekken vier of vijf monsters geboord en  vervolgens naar het laboratorium van Pressler Gmbh in Gersten (Duitsland) gestuurd om onderzocht te worden. De oudste balk werd gevonden in de kloostervleugel van De Abdij en is gekapt in 1534. Waarschijnlijk is deze balk hergebruikt bij de verbouw van de vleugel tot weeshuis in 1610. Het grootste deel van de panden (Boterstraat 8, Kerkstraat 3, Grote Breedstraat 16 en 35, Vlasstraat 4, Diepswal 21, De Dijk 4) dateert uit de periode 1550-1565. De volgende bouwperiode viel vlak na de aanleg van de bolwerken in 1582. Een aantal panden dateert van rond 1600 (De Dijk 2, Legeweg 23, Hoogstraat 29 en Markt 30a). Dokkum

Combineer je bezoek met eten & drinken