fbpx

Filmmaker Steven de Jong enthousiast over Dokkum


Het is eind januari en de winter lijkt uit zicht. Dat we geen échte winter meer kennen, daar weet filmmaker Steven de Jong alles van. “Het was plus 20 graden toen we in Dokkum een ijsvloer legden voor de Hel van ’63. Het zweet stond dik onder de wintermutsen”. Vijftien jaar geleden werd de film over de zwaarste Elfstedentocht in de geschiedenis opgenomen.

Dokkum kende hij tot de opnames van de film eigenlijk helemaal nog niet. Steven de Jong woont met zijn gezin in een dorpje bij Bolsward ‘waar je net zo snel in Amsterdam bent als in Dokkum’. Op zoek naar locaties voor de film over de Elfstedentocht van 1963, zag hij in Dokkum een filmische locatie, net als Sneek en Harlingen. De beelden uit de Friese stadjes werden een belangrijke aanvulling op de langere afstanden van de Elfstedentocht die De Jong in Finland en Litouwen filmde.

Medewerking van alle kanten

Steven leerde Dokkum kennen als ‘heel fraai en visueel’. “De historische binnenstad is dermate goed bewaard gebleven dat het niet moeilijk was een beeld te schetsen van hoe het er in 1963 uit moet hebben gezien.” Medewerking kwam er in Dokkum van alle kanten. Van kleine spullen tot groot materieel, honderden vrijwilligers en figuranten, het was er allemaal. “Ik herinner me nog goed de vele Friese vlaggen en wintermutsen waarmee men zich had uitgedost, een fantastisch gezicht.” Dat was niet alleen in Dokkum zo. “Het zit natuurlijk ook wel een beetje in ons DNA als Friezen om altijd en overal te willen helpen.” 

“Zonde eigenlijk, dat we de hele wereld overvliegen om mooie steden te bezoeken, maar Dokkum overslaan”

Fryslân heeft wat Steven betreft nog genoeg pareltjes van plekken waar voor hem als filmmaker nog kansen liggen. “Zonde eigenlijk, dat we de hele wereld overvliegen om mooie steden te bezoeken, maar Dokkum overslaan. Dat geldt trouwens voor heel veel Friese steden en dorpen. Er valt nog een wereld te winnen in het laten zien van hoe mooi het hier is en hoeveel geschiedenis we hier hebben geschreven.” Zo is Steven opnieuw bezig met projecten die annex zijn met Dokkum. “Grutte Pier deel 2 komt eraan en ik ben bezig met een film over Titus Brandsma. Beide voor mij iconen die een film verdienen.”

De strenge winter van 1963

Zijn films zorgen voor een aanzienlijke bijdrage in de promotie van Friese dorpen, steden en beroemdheden. “Er is geen medium waarmee je zoveel kunt laten zien dan in een film. Een film is altijd en overal beschikbaar, tot in het verre buitenland kun je iemand kennis laten maken met Fryslân. En je kunt dus laten zien hoe streng de winters ooit waren, zoals in 1963. Je moet wel onder een steen hebben gelegen om je geen zorgen te maken over hoe de winters steeds minder worden. En hoe uniek het is dat we op deze aarde leven in dat enorme universum. Daar moeten we zuinig op zijn!”

Leuk! Steven de Jong is gestart met een filmproject over Eise Eisinga in samenwerking met FilmAmbassade.nl. “Het wordt een film over het universum met de boodschap over hoe zuinig we moeten zijn op die blauwe knikker die de aarde heet”, vertelt Steven. De film zal worden opgenomen door heel Fryslân, waaronder Dokkum. Participanten/ambassadeurs die zich onsterfelijk willen maken en een oneindige obligatie willen kopen kunnen mailen naar info@filmambassade.nl.

Bekijk meer actueel: