fbpx

Dit kun je altijd doen in Dokkum

Ben je in Dokkum en wil je weten wat je kunt doen in Dokkum? Dit zijn activiteiten die (bijna) het hele jaar door mogelijk zijn:

Stadswandeling
Met een gids vol verhalen; zonder gids langs de bordjes; met een podcast of audiotour; langs de hotspots of juist langs de minder bekende bezienswaardigheden; via een uitgestippelde route of dwalend zonder vast begin- of eindpunt; een stadswandeling door Dokkum is op zóveel manieren te maken! Je hoeft alleen maar je schoenen aan en je plan te trekken. 

Tip: maak een rondrit in het opvallende roodgekleurde Dockumer Lokaeltje. Het Dockumer Lokaeltje ontleent zijn naam aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Dokkum uit lang vervlogen tijden. In de zomermaanden rijdt het vervoersmiddel op vaste tijden een vaste route. De chauffeur vertelt je wat je ziet. 

Op en door het water
Als je wat meer avontuur wilt dan een wandeling door Dokkum, kun je er ook voor kiezen de stad te ontdekken via het water. Je zult merken; dat is een totaal andere beleving dan over straat! Een sup, kano of rondvaart kun je boeken van 1 april tot en met 1 oktober. Op aanvraag óf op eigen houtje kun je ook buiten dat seizoen het water op. Ligt er ijs, dan is Dokkum één grote ansichtkaart en schaats je zomaar een stukje van de legendarische Elfstedentocht.

Bezoek Bonifatiuskapel
De geschiedenis van Bonifatius vind je op veel manieren en plekken terug in Dokkum. De Bonifatiuskapel is de basis en een goede start om de historie te ontdekken. Bonifatius wordt geboren in Engeland. Al jong weet Bonifatius dat hij het woord van God wil brengen. Hij wordt aartsbisschop op veel plaatsen. Bonifatius wil ook de weerbarstige Friezen tot inkeer laten komen en gaat daarom meerdere keren op missie. Onderweg naar Dokkum in het jaar 754 komt hij lieden tegen die zich niet willen laten bekeren. Bonifatius en 52 metgezellen worden gedood. De kapel is een bedevaartsoort waar alles in het teken staat van de heilige Bonifatius. 

Het processiepark is dagelijks vrij toegankelijk, maar tussen 20:00 en 7:00 gesloten voor publiek.
De kapel is van 1 juni tot 15 september open van 14:00 tot 17:00, de entree is vrij
Ook groepsrondleidingen zijn mogelijk!

Museum Dokkum
Midden in het historische centrum van Dokkum ligt Museum Dokkum. Het museum is gevestigd in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618. Het museum biedt een bijzonder beeld van 2000 jaar cultuur in Noordoost Friesland, waarbinnen Bonifatius een belangrijke plaats inneemt, maar ook oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Er is een uitgebreide Fries-zilvercollectie, waarvan een groot deel afkomstig is van Dokkumer goud- en zilversmeden. Daarnaast bezit het museum een belangwekkende collectie textiel, waaronder Friese kostuums, floddermutsen en merklappen. Wisselende exposities maken een bezoek aan het museum keer op keer waard! Museum Dokkum is tevens het Toeristisch Informatiepunt van de stad.

Kijk voor de openingstijden en toegangsprijzen op www.museumdokkum.nl

Winkelen in Dokkum
Dokkum heeft als winkelstad alles in zich om te slagen voor jouw outfit, huisraad of accessoires. Het is een cadeautje op zich om te slenteren door de straten, langs historische steegjes en stadsgrachten. Om te shoppen vind je een variété aan winkels. Van hippe woonaccessoires, een goed boek, iets lekkers voor bij de koffie tot trendy mode… het is allemaal in de overzichtelijk binnenstad te vinden. Het zal je opvallen dat de persoonlijke benadering bij ons voorop staat. Hier krijg je een warm welkom en oprechte aandacht in iedere winkel.

Horeca in Dokkum
Om je dag in Dokkum mee op te starten | of om je dag mee af te sluiten | binnen zitten | buiten zitten | verwarmd terras | soms met live muziek | vriendelijke personeel | lokale drankjes | alcoholvrij | of juist een wat sterker drankje | hapje erbij? | bijpraten | net iets te lang blijven zitten | blijven eten | plannen voor morgen maken | nog even wat langer in Dokkum blijven | je bent welkom

Weet jij al precies wanneer je in Dokkum bent en wil je weten wat er dan te doen is?
Bekijk onze actuele agenda

Trek de regio in

In Dokkum uitgekeken? Dan biedt de regio je ook volop inspiratie voor jouw bezoek aan het Noordoosten van Friesland. Waai uit aan de Waddenkust, dwaal door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, verken Nationaal Park De Alde Feanen en ga dag of nacht op expeditie in Dark Sky Park en Nationaal Park Lauwersmeer. Bekijk de evenementen, routes en activiteiten om je dagje uit, weekend weg en vakantie compleet te maken op Er op uit in Friesland.

Bekijk meer actueel: