fbpx

IJsfontein

Het kunstwerk van Birthe Leemeijer

Dokkumer hotspot

In 2015 ontwerpt Birthe Leemeijer de ijsfontein voor Dokkum. Een cadeau omdat Leeuwarden-Fryslân in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. Alle elf steden in Friesland krijgen dit geschenk vanuit het project 11fountains. Met bijna een jaar vertraging wordt de fontein begin 2019 geplaatst. Als laatste van alle 11 fonteinen. Dit komt deels door het ontwerp, deels door de techniek en deels door de herinrichting van de markt.

Als Birthe haar kunstwerk na lang wachten eindelijk werkend ziet, is ze is meer dan dankbaar. De gebogen vormen, de koelleidingen aan de binnenkant en manier van solderen: het is een meesterwerk geworden!

De ijslagen worden gevormd door het spel van de elementen en de beschikbare zonne-energie. Het symboliseert de (kwijtgeraakte) verbinding tussen mens en natuur, de veranderingen in het klimaat en het uitblijven van de Elfstedentocht.

Door het ijs is de fontein geen dag hetzelfde. En juist dát maakt het een fantastische blikvanger voor Dokkum, een bruisende stad waar we graag eerst nadenken voordat we iets doen.

Markt Dokkum

Swipe door de tijdlijn

Bekijk alle bezienswaardigheden die we aanraden: