fbpx

Elfstedentocht

Het keerpunt van Dokkum

Dokkumer hotspot

Vroeg in de ochtend van 2 januari 1909 arriveren rijders van de allereerste Elfstedentocht in Dokkum, waaronder Minne Hoekstra uit Wergea. De eerste edities van deze legendarische schaatstocht gaan namelijk ‘om de Noord’. Dit keerpunt in Dokkum is de eerste stempelpost. 

Vanwege de invallende dooi wordt de tocht in 1909 drie dagen eerder gereden dan aangekondigd. Toch zijn er veel schaatsers die het niet aandurven. Slechts 23 rijders verschijnen aan de start in Leeuwarden. De voorzitter waarschuwt hen: “Doe in het begin kalm aan, want wie het eerst in Dokkum is, zou weleens het laatst in Stavoren kunnen zijn.”

Minne Hoekstra neemt dit advies ter harte en komt als middenmoter aan in Dokkum. Tijdens de tocht spaart hij zijn krachten, zodat hij vlak voor de eindstreep kan versnellen en na 13 uren en 50 minuten als eerste in Leeuwarden aankomt.

Het keerpunt in Dokkum is nog steeds één van de meest markante punten van de Elfstedentocht. De bankjes op de kaden symboliseren de draai die schaatsers hier moeten maken. Sinds 1929 is Dokkum de laatste stempelpost. De reden? Veiligheid. Rijders kunnen verdwalen op de Friese Meren in het donker. 

Inmiddels wacht iedereen al sinds 1997 op de 16e Elfstedentocht. Alles wordt eraan gedaan om ijsgroei te bevorderen. Zo mogen hier in het Kleindiep ’s winters geen schepen liggen. Friesland, of misschien wel heel Nederland, kan namelijk niet wachten tot het legendarische spektakel weer plaatsvindt! It giet oan!

Kleindiep
9101 MH Dokkum

Swipe door de tijdlijn

Bekijk alle bezienswaardigheden die we aanraden: