fbpx

Bonifatius

Dokkumer hotspot

Bonifatius, zijn echte naam is Winfried, wordt in 672 geboren in Crediton in Engeland. Al jong weet hij dat hij het woord van God wil brengen. Hij stelt alles in het werk om op missie te kunnen. In 716 gaat hij voor het eerst naar Friesland. Maar vanwege de politieke situatie keert hij zonder veel succes weer terug. 

De jaren erna legt hij vanuit Fulda (Duitsland) het fundament voor bijna de hele Duitse kerk. Hij wordt aartsbisschop op diverse plaatsen, maar dat is voor hem niet genoeg. Bonifatius wil de weerbarstige Friezen tot inkeer laten komen en gaat daarom opnieuw op missie. 

In 754 gaat hij naar een, door hem zelf aangekondigd, doopfeest in de buurt van Dokkum. Onderweg komt hij echter lieden tegen die zich niet willen laten bekeren. Bonifatius en 52 metgezellen worden gedood. Er bestaat echter twijfel over de manier waarop. Sommigen zeggen dat Bonifatius werd overvallen: moord dus. Anderen vertellen over een openlijk gewapend treffen. Dan zou er sprake zijn van doodslag. Hoe dan ook, Dokkum is de plaats delict.

Als eerbetoon aan Bonifatius wordt in 1934 de Bonifatiuskapel gebouwd. Voor de kapel ligt een waterbron. Men zegt dat het water een geneeskrachtige werking heeft. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Swipe door de tijdlijn

Bekijk alle bezienswaardigheden die we aanraden: