fbpx

Bolwerken

Het puntgave verdedigingswerk

Dokkumer hotspot

Op 7 april 1581 geeft Prins Willem van Oranje een opdracht waarvan Dokkum nog steeds veel profijt heeft. De prins wil namelijk dat er rondom Dokkum een zeshoekig verdedigingswerk wordt aangelegd. Zes uitspringende verdedigingswerken, een gracht van 24 meter breed en ruim vijf meter hoge vestingwallen moeten Dokkum beschermen tegen de vijand. Maar al wat er gebeurt, een aanval blijft uit.

Gelukkig maar! Want nu genieten bewoners en bezoekers dagelijks van het puntgave verdedigingswerk. Een wandeling over deze bolwerken van 2,4 kilometer is een populaire activiteit met diverse bezienswaardigheden, zoals de molens Zeldenrust en De Hoop, de vier toegangspoorten, kanonnen uit de 19e eeuw en prachtige doorkijkjes.

Op het Baantjebolwerk staat de molen Zeldenrust. Gebouwd in 1862 als koren- en pelmolen. Op het Zuiderbolwerk staat korenmolen De Hoop uit 1849. Beide monumenten zijn zeer fotogeniek. Ga hiervoor wel de binnenstad uit want aan de andere kant van het water schiet u het beste plaatje. Hoort u echter om 21.50 uur de klokken luiden? Let dan goed op! Het klokgeluid is een herinnering aan vroegere tijden. “Nog 10 minuten! Binnenkomen! De stadspoorten gaan dicht!”

Swipe door de tijdlijn

Bekijk alle bezienswaardigheden die we aanraden: