fbpx

Admiraliteit

Werkgelegenheid, bedrijvigheid en faam voor Dokkum

Dokkumer hotspot

In 1597 vestigt de admiraliteit in Dokkum. Hun taak? Het uitrusten en bemannen van zeeschepen ter verdediging van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Kapitein Theunis Wolterz wordt in 1607 gevraagd om zich te voegen bij de Nederlandse vloot. Mét het vlaggenschip van de Dokkumer admiraliteit: De Friesche Pinas. Theunis zeilt met zijn bemanning richting Spanje waar hij deelneemt aan de slag bij Gibraltar. 

De Nederlandse vloot behaalt de een grote overwinning. Theunis en zijn bemanning zijn erg succesvol. Ze maken een Spaans schip buit! Terug in Dokkum wordt de kapitein beloond met een nieuw arbeidscontract en 50 carolusgulden.

Enkel jaren later, in 1618, verhuist de admiraliteit naar een pand aan de Diepswal. Op de locatie waar nu Museum Dokkum en een Toeristen Informatiepunt zit. Alhoewel slechts een klein deel van het huidige pand nog authentiek is, herinnert het aan de welvarende periode. De admiraliteit brengt namelijk werkgelegenheid, bedrijvigheid en faam. 

De vreugde blijkt echter van korte duur: de verbinding met zee slibt dicht. Dokkum verliest de belangrijke toegang tot zee en de admiraliteit verhuist in 1645 naar Harlingen. Mensen zoals Theunis verhuizen mee of worden werkeloos. Een nieuw tijdperk breekt aan: ‘arm Dokkum’.

Diepswal
Dokkum

Swipe door de tijdlijn

Bekijk alle bezienswaardigheden die we aanraden: